Rendszeres összejöveteleinket továbbra is a hannoveri református gyülekezettõl bérelt teremben tartjuk. (Ev.-ref. Kirchengemeinde, Lavesallee 4, 30169 Hannover)
Figyeljünk az alább megadott idõpontokra!

Állandó programok:

Szombati ovi-suli
a hónap negyedik vasárnapján 16:00 – 18:00 óra között, Hannover, Lavesallee 4
Érdeklődni Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. lehet.

Ref. Istentisztelet
a hónap második vasárnapján 16 órakor, Lavesallee 4 (Református templom).

Kat. Szentmise 
a hónap harmadik vasárnapján 14 órakor, Moosbergstr. 4 (St. Christophorus templom).

Sport/Foci 
minden vasárnap 18 órától SV Wilkenburg sportcsarnokában. Érdeklődni Szilágyi Istvánnál a 0511-8091456-os telefonszámon.

Mindenkit szeretettel várunk!

Bojtorján koncert

Boldogan adjuk hírül, hogy 2018. szeptember 22-én, kicsik és nagyok örömére ellátogat hozzánk az

Új Bojtorján zenekar

képviseletében Pomázi Zoltán alapító, az együttes oszlopos tagja és Szula Miklós, Magyarországlegjobb gitártanára, hogy megörvendeztessenek bennünket.

A rendezvény helyszíne a táncházakból már jól ismert:

Treffpunkt Alt Laatzen,
Auf der Dehne 2 a,
30880 Laatzen.

(Megközelíthető az 1-es (Sarstedt / Laatzen)  vagy a 2-es (Rethen) U-Bahn-nal „Am Brabrinke“ megállóig)

A gyermekkoncert tervezett kezdési időpontja 16:00, a nosztalgiaest 18 órakor kezdődik.

Szuper hír továbbá, hogy a helyszínen étel és ital vásárlására lehetőség van, így a szombati vacsora készítése alól is felmenthetjük  magunkat! 

A jegyeket korlátozott számban, elővételben értékesítjük. Jelentkezni Dózsa Évánál lehet szeptember 17-ig (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét arra, hogy a helyfoglalás csak akkor érvényes, ha a részvételi díj a fenti dátumig a Hannoveri Magyar Egyesület számlájára megérkezik:

Ungarischer Verein e.V.

IBAN DE86 2504 0066 0177 1518 00
BIC: COBADEFFXXX
Verwendungszweck: Bojtorjan (kérjük a résztvevők számát feltüntetni)

Jegyárak:

Kedvezményes árban részesülnek a Hannoveri Magyar Egyesület tagjai.
Gyermekkoncert: gyermek (3 éves kortól) 6 € / 8€
kísérő 8 € / 10 €
Nosztalgiaest: 10 € / 12 €
Helyszínen felnőtteknek 12 €

További esetleges kérdések esetén készséggel állunk rendelkezésre:

Nöllenburg Gabriella: 0176 63 66 51 45 
Szabóné Kliment Anita: +49 1517 1709901

A jegyigényeket kérjük mihamarabb jelezni!

Üdvözlettel

a HME elnöksége és az Ovisuli vezetősége

Majális 2018

Immár 18 éve, hogy megrendezésre kerül minden év május 1-jén a Hannoveri Magyar Egyesület szervezésében a Magyar Majális. Így volt ez 2018.05.01-jén is, melynek otthonául ezúttal,  Hannover szívében található csodálatos zöld övezet adott helyet.

A zord idő ellenére közel 80-an vettek részt a május elseji ünnepségen. Hannoverből és környékéről, de még Münchenből, Ausztriából is jöttek, hogy együtt ünnepeljenek a magyarok.  Kicsiktől a nagyokig, idősektől a fiatalokig minden korosztály képviseltette magát az alkalmon.

A nap első fele inkább a kisebbekről szólt: családi-csapatversenyt rendeztek, ahol kitörő lelkesedéssel küzdöttek a legkisebbek is. (Nem beszélve az apukákról és az anyukákról!). Volt itt kötélhúzás, akadályverseny, de még öfeladat is. A játékot követően pillanatok alatt hosszú sor alakult ki a grillpult előtt, ahol az ilyenkor hagyományos sült virslik és sült húsok, friss saláták (amelyeket a résztvevők saját kezűleg készítettek), friss kenyerek és (szintén a résztvevők jóvoltából) házi édességek várták a megéhezett sokaságot.

 

A nap talán legmeghatóbb pontja volt, hogy az OVI - SULI szervezésében a gyermekek felköszöntötték édesanyjukat, nagymamájukat Anyák-napja alkalmából, egy kis énekkel és verssel, valamint virágocskával. (Nekem személyesen is eszembe juttatta azokat az óvodás műsorokat, amikor izgalommal és mégis lelkesen készültünk édesanyánkat, nagymamáinkat felköszönteni. Köszönöm ezt az élményt!)

 

Ezúton ismét köszönet illeti a Magyar Egyesület Vezetőségét, akik nem csak a szervezéssel töltöttek sok időt, hanem a kivitelezésben is aktívan részt vettek.

 

Csöngedi Nikolett
KCSP ösztöndíjas

 

 

 

 

 

Tavaszi Táncház Hannoverben

 

A tavaszi időjárás nem csak Hannover utcáit fürösztötte fényárban, de szívünkbe, lelkünkbe is elhozta a már régen várt napsütést s ezzel egyidejűleg a Magyar Táncházat is. 2018. április 21-én szombaton délelőtt 10:00-kor vette kezdetét az idei táncház, melynek új színhelyéül a Mamas Tapas étterem szolgált Hannover belvárosában, a Lister Meile-n. Ahogy az lenni szokott a délelőtt folyamán, egészen este 18:00-ig workshop keretein belül tanulhatták meg a résztvevők a híres “Szatmári” táncokat. Az egész napos táncoktatás két vezetője Pogány Orsolya és Weidinger Péter volt, akik otthonosan mozognak a hannoveri magyar közösségben. Orsi a Magyar Egyesületben aktívan szolgál,  segíti a vezetők munkáját (sőt az ösztöndíjasok munkáját is, például a honlapkezelés rejtelmeinek feltárásával), Péter pedig, mint régi Kőrösi Csoma Ösztöndíjas, szinte már hazajár közösségünkbe.

 

A kora esti órákban ismét a kisebbekké volt a főszerep: apró kis kezek és lábak táncoltak, játszottak és ismerkedhettek meg a magyar néptánccal, néphagyományokkal, Legkedvesebb pillanattá sokunknak az a vált, amikor a Tokos Zenekart körbeülte a kis csipet-csapat, s így játékosan ismertették meg a népi hangszereket.

 

20:00-kor mondhatni elérkezett a nap fénypontja, amikor is megkezdődött a hajnalig tartó táncolás. Az este folyamán a résztvevők bemutathatták a napközben elsajátított szatmári táncokat, de a már ismertebb széki, kalotaszegi, mezőségi táncok sem maradhattak el. A magyar néptáncok elengedhetetlen kiegészítői a magyar népdalok. Ezért ez az alkalom sem telhetett úgy el, hogy ne tanuljanak a résztvevők újabb és újabb gyöngyszemeket a magyar népdalok kincsesládájából. A sokszor félreérthető népi szövegek értelmezése közben, igen jókat derültünk mindannyian.  

A talpalávalóért (ahogy már fentebb is utaltunk rá) a méltán híres kolozsvári Tokos Zenekar volt a felelős, bátran mondhatjuk, hogy mindenki nagy örömére.

 

“Tánc közben az ember meg is éhezik”- hallottam valakitől egyszer. E mostani táncház különlegességei közé sorolhatjuk, hogy az energiát pótolandó finom falatokat, maguk a táncolni vágyó résztvevők készítették. Ezzel is még családiasabbá, barátibbá téve a rendezvényt.

Hálás szívvel köszönhetjük meg a szervezést a Hannoveri Magyar Egyesület vezetőségének, akik rendületlen, lelkes munkájukkal ismét egy felejthetetlen élményt adhattak a résztvevőknek.

 

“Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.” (Kallós Zoltán)

 

 

Tavaszi Táncház, Új Helyszínen

Április 21-én, újra TÁNCHÁZ a Tokos zenekarral a következô programmal:

10.00-17.00: táncoktatás Pogány Orsival és Weidinger Petivel
18.00-19.30: gyermektáncház
20.00-1.00: Táncház

új helyszínen, Hannover kedvelt „List“-negyedében:  „Mamas Tapas“ étteremben,

Lister Meile 34 szám alatt.

A régi helyünk Laatzenben sajnos foglalt ezen a napon, ezért a helycsere. A magasabb árak is emiatt váltak szükségessé, hiszen a régi helyünkön bérmentve kaptuk a helységet, míg az új helyen elég borsos a teremdíj. Vígasztal viszont, hogy szuper körülményeink lesznek, nagyon jó a padló, központi helyen van és gondoskodhatunk magyar gasztronómiáról!

A táncoktatáson ezúttal SZATMÁRIT fogunk tanulni. Alapjait állítólag viszonylag könnyű elsajátítani, s hogy milyen szintig jutunk el, az rajtunk múlik. Hívhatjátok magyarul nem értő barátaitokat, ismerőseiteket is, Orsi és Peti szívesen magyaráz németül is, ha van rá igény.

Aki pedig részt vesz a tánctanuláson, az ingyen izzadhat az esti táncházban s mutathatja be a frissen szerzett tudását. 

Szeretettel várunk mindenkit!

“Minden más utána”

2018. március 11-én tartotta megemlékezését a Hannoveri Magyar Egyesület, valamint az Észak-németországi Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat hannoveri gyülekezete.

Az alkalom istentisztelettel kezdődött, Menkéné Pintér Magdolna szolgálatával.
Az igehirdetést követően a Hannoveri Ovi-Suli műsora következett, Szabóné Kliment Anita és  Üveges-Rodina Zsuzsanna vezetésével, s természetesen egy csapatnyi kisgyermek közreműködésével. Így elevenedett meg szemünk előtt Weöres Sándor: Nincs szebb a virágnál c. megzenésített verse, s így melegítette fel lelkünket a “Szívem fölött kokárda” című gyermekvers, csak hogy néhány példát említsek. Emellett minden kisgyermek nemzeti színű pártával, csákóval ékesítette fel magát, s tette még különlegesebbé a műsort.


Ezután Deli Csanáddal közösen összeállított műsorunk következett, mely többek között Petőfi: Nemzeti dalából, a Kormorán: Mi Atyánk című dalának feldolgozásából, egy rövidebb színpadi jelenetből és ünnepi beszédből állt. E műsor keretén belül hangzott el, talán az alkalom egyik kulcsfontosságú gondolata: ”Sok helyen látni, hogy az emberek nem tudják, mit kezdjenek a nemzeti öntudat gondolatával, már-már egyenesen megbélyegzettek azok a törekvések, amelyek nemzeti értékeink megőrzését hangsúlyozzák. Megbélyegzettek, hiszen az egyenlőség ideája összeférhetetlen azzal, hogy fontossági sorrendet jelöljünk ki magunk számára: előbb a haza, és minden más utána.”

 

Sokunkat felrázott, az a rövidke jelenet, amelyben két látszólag különböző ember (egy tanár és egy lázadó diák) osztotta meg véleményét az ünnepről. S most következzék két gondolat a jelenetből, amelyről úgy gondoljuk, hogy érdemes megosztanunk: “Mivel az ember közösségi lény, csak ilyen összefüggésben, ebben a kettősségben s egyben napjaink valóságában tudom személyesen megélni az ünnepet...Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 1848. március 15-e egyben:a polgári jogegyenlőség ünnepe is (kellene legyen)...a civilek ünnepe is, hisz a forradalmakat általában ők vívják meg... Meg a „lázadó”, világosan beszélő fiataloké, akiknek a szájában még az igen igen, a nem pedig nem!”

 

Persze egy csipetnyi „hungarizmus” nem árt, főleg itt...Főleg itt!  Épp csak annyi, hogy megmaradjunk annak, aminek születtünk: magyarnak. S ha a túlvilágon összefutnánk pár olyan magyarral, akik vérüket ontották nemzetü(n)k jobb sorsáért, ne kelljen lesütni a szemünket. Ezért fontos ez az ünnep, nem szabad elfelejtenünk, hány ezren ontották vérüket önért, érted, értem. A legkevesebb, amit megtehetünk, hogy nem felejtjük el, kik vagyunk.”

A megemlékezés végén közösen elénekeltük nemzeti imádságunkat, a Himnuszt, ezután a szeretetvendégség keretein belül, személyes gondolatainkat átadva egymásnak, kötetlenebbül folytattuk tovább az emlékezést.


Isten adja a következő nemzedékeknek a határokon túl (is), hogy a magyar történelem sorsfordító eseményeire való emlékezés, szíveket felforraló, identitásunkat erősítő alkalmak legyenek! S akkor valóban jöhet “minden más utána”...

 

 

 

 

 

 

Csöngedi Nikolett / Hannover