Színházi előadás

2017. november 18-án 19:00-tól tekinthette meg a nagyérdemű Tasnádi-Sáhy Péter: F.E.-Vallomások című monodrámáját, Firtos Edit a nagyváradi színház művésznőjének előadásában.

Az előadás megkezdése előtt bő fél órával érkeztek meg az első vendégek a hannoveri Waterlooplatz-nál lévő német-református templom aulájába. A már régóta várt előadásra közel harmincan jöttek el Hannover- és környékéről, hogy részesei legyenek egy nagyon meghitt, bensőséges vallomásnak. És bizton mondhatjuk, hogy szem nem maradt szárazon… Sem a meghatódottságtól, sem pedig a kedves történetektől amelyeket együtt élhettünk át F.E.-vel, a színésznővel. Történetét gyermekségétől kezdve napjainkig követhettük. Sóhajtoztunk az első szerelem perzselésétől, és együtt töröltük könnyünket a csalódás után. Elgondolkodtató, megható és megindító volt valakinek - még ha csak egy elképzelt személy is -, így az életébe tekintetni.

Az előadást követően közönségtalálkozóra volt lehetőség, ahol kérdéseinket tehettük fel mind a színésznőnek mind pedig az író-rendezőnek. A közös vacsora elfogyasztása után az est további részét is kellemes hangulat jellemezte.

Az esemény a Hannoveri Magyar Egyesület szervezésében valósult meg.

Bővebben...

Hannoveri Tánchétvége

Több hónapos szervezőmunka eredményeként, március utolsó hétvégéje, a magyar néptánc jegyében telt Hannoverben. A Hannoveri Magyar Egyesület mezőségi tánctanfolyamot és táncházat szervezett, a sok magyar és német érdeklődő nagy örömére.

Bővebben...

„Magyar követség” Hannoverben

Mintegy harminc ember hallgatta a Hannoveri Magyar Egyesület rendezvényén Dr. Karsai Katalint, a németországi magyar nagykövet helyettesét a város református templomában. A hamar kötetlen beszélgetéssé forduló eseményen gyakorlati kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők.

Bővebben...

Beszámoló a májusi családi napról

A májusi családi nap remekül sikerült! Az eső idén is elkerült bennünket, a hangulat pedig a megszokott módon remek és családias volt. A sok fotó mellett egy beszámoló is készült Nagymihály Zoltán jóvoltából:

"A Bernwardwiesén tartott rendezvényen mintegy száz ember fordult meg a nap folyamán, és életkortól függetlenül mindenki megtalálhatta a neki való foglalatosságot: a legfiatalabbaknak az ovisulisok által szervezett játékos sportvetélkedő, az idősebbeknek a szokásos, kötetlen focimeccs nyújthatott kellemes szórakozást. Aki pedig csak kedves – és talán ritkán látott – ismerősökkel szeretett volna néhány szót váltani, az is élvezhette a kellemes délutánt."

Bővebben...

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely Észak- németországi turnéja

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely egy olyan független színházi kezdeményezés, amely szellemi műhelyként teret kíván adni a fiatalok kortárs színházi kísérleteinek. A létrejövő előadásokon túl, a társulat célja a fiatalok színházon keresztül történő nevelése és megszólítása annak érdekében, hogy felelős emberként, értéket teremtő közösségekben keressék meg helyüket a társadalomban. 17 hazai és nemzetközi díjat tudnak magukénak, legutóbbi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály közösségi díja, amelyet az elmúlt évek kimagasló kulturális tevékenységéért kapott meg az Osonó csapata.

Az 1993-as alapítás óta a társulatnak 120 tagja volt, amelyből 35 személy maradt színházközelben. Összesen 14 saját bemutató készült, és két koprodukcióban létrejött előadás is született: az egyik a thaiföldi Moradokmai Színházi Központtal, a másik a budapesti Krétakörrel közösen. A színházműhely az előadások játszásán túl számos oktatási és szociális projektet is szervez, az ország határain belül, és nemzetközi szinten. 

A társulatot, amely idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját Fazakas Misi vezeti. Az ő munkáját segíti a csapat két felnőtt tagja: Mucha Oszkár és Daragics Bernadette. Ez a felnőtt-mag csapat minden kulturális projektben diákokkal működik együtt, így van ez a Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadás esetében is, amellyel március 13-án indultak el egy öthetes turnéra. Ennek keretén belül vendégszerepeltek Göttingenben, Hannoverben és Hamburgban is. A 7 országot és 16 helyszínt érintő turné apropója egy olaszországi fesztiválmeghívás volt. Március 15. és 22. között Castelnovo ne’ Montiban megrendezésre kerülő Teatro Lab Nemzetközi Színházi Fesztiválon a társulat elnyerte az Ezüstcsengő fesztivál-nagydíjat. A fesztivál utáni időszakra szervezte meg az Osonó a magyar közösségekkel és szervezetekkel karöltve a turné négyhetes folytatását. 

A tavaly nyáron megszervezett európai turné egyik állomása Hamburg volt. Már akkor megszületett Friedrich Annamáriával közösen az a terv, hogy az előadást a többi németországi magyar közösség számára is meg kellene mutatni. Így jutott most el az Osonó Hamburg mellett Göttingenbe és Hannoverbe is.

Részlet a társulat naplójából (a teljes változatot a www.osono.ro honlapon lehet elolvasni):

Bővebben...