Majális 2018

Immár 18 éve, hogy megrendezésre kerül minden év május 1-jén a Hannoveri Magyar Egyesület szervezésében a Magyar Majális. Így volt ez 2018.05.01-jén is, melynek otthonául ezúttal,  Hannover szívében található csodálatos zöld övezet adott helyet.

A zord idő ellenére közel 80-an vettek részt a május elseji ünnepségen. Hannoverből és környékéről, de még Münchenből, Ausztriából is jöttek, hogy együtt ünnepeljenek a magyarok.  Kicsiktől a nagyokig, idősektől a fiatalokig minden korosztály képviseltette magát az alkalmon.

A nap első fele inkább a kisebbekről szólt: családi-csapatversenyt rendeztek, ahol kitörő lelkesedéssel küzdöttek a legkisebbek is. (Nem beszélve az apukákról és az anyukákról!). Volt itt kötélhúzás, akadályverseny, de még öfeladat is. A játékot követően pillanatok alatt hosszú sor alakult ki a grillpult előtt, ahol az ilyenkor hagyományos sült virslik és sült húsok, friss saláták (amelyeket a résztvevők saját kezűleg készítettek), friss kenyerek és (szintén a résztvevők jóvoltából) házi édességek várták a megéhezett sokaságot.

 

A nap talán legmeghatóbb pontja volt, hogy az OVI - SULI szervezésében a gyermekek felköszöntötték édesanyjukat, nagymamájukat Anyák-napja alkalmából, egy kis énekkel és verssel, valamint virágocskával. (Nekem személyesen is eszembe juttatta azokat az óvodás műsorokat, amikor izgalommal és mégis lelkesen készültünk édesanyánkat, nagymamáinkat felköszönteni. Köszönöm ezt az élményt!)

 

Ezúton ismét köszönet illeti a Magyar Egyesület Vezetőségét, akik nem csak a szervezéssel töltöttek sok időt, hanem a kivitelezésben is aktívan részt vettek.

 

Csöngedi Nikolett
KCSP ösztöndíjas

 

 

 

 

 

“Minden más utána”

2018. március 11-én tartotta megemlékezését a Hannoveri Magyar Egyesület, valamint az Észak-németországi Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat hannoveri gyülekezete.

Az alkalom istentisztelettel kezdődött, Menkéné Pintér Magdolna szolgálatával.
Az igehirdetést követően a Hannoveri Ovi-Suli műsora következett, Szabóné Kliment Anita és  Üveges-Rodina Zsuzsanna vezetésével, s természetesen egy csapatnyi kisgyermek közreműködésével. Így elevenedett meg szemünk előtt Weöres Sándor: Nincs szebb a virágnál c. megzenésített verse, s így melegítette fel lelkünket a “Szívem fölött kokárda” című gyermekvers, csak hogy néhány példát említsek. Emellett minden kisgyermek nemzeti színű pártával, csákóval ékesítette fel magát, s tette még különlegesebbé a műsort.


Ezután Deli Csanáddal közösen összeállított műsorunk következett, mely többek között Petőfi: Nemzeti dalából, a Kormorán: Mi Atyánk című dalának feldolgozásából, egy rövidebb színpadi jelenetből és ünnepi beszédből állt. E műsor keretén belül hangzott el, talán az alkalom egyik kulcsfontosságú gondolata: ”Sok helyen látni, hogy az emberek nem tudják, mit kezdjenek a nemzeti öntudat gondolatával, már-már egyenesen megbélyegzettek azok a törekvések, amelyek nemzeti értékeink megőrzését hangsúlyozzák. Megbélyegzettek, hiszen az egyenlőség ideája összeférhetetlen azzal, hogy fontossági sorrendet jelöljünk ki magunk számára: előbb a haza, és minden más utána.”

 

Sokunkat felrázott, az a rövidke jelenet, amelyben két látszólag különböző ember (egy tanár és egy lázadó diák) osztotta meg véleményét az ünnepről. S most következzék két gondolat a jelenetből, amelyről úgy gondoljuk, hogy érdemes megosztanunk: “Mivel az ember közösségi lény, csak ilyen összefüggésben, ebben a kettősségben s egyben napjaink valóságában tudom személyesen megélni az ünnepet...Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 1848. március 15-e egyben:a polgári jogegyenlőség ünnepe is (kellene legyen)...a civilek ünnepe is, hisz a forradalmakat általában ők vívják meg... Meg a „lázadó”, világosan beszélő fiataloké, akiknek a szájában még az igen igen, a nem pedig nem!”

 

Persze egy csipetnyi „hungarizmus” nem árt, főleg itt...Főleg itt!  Épp csak annyi, hogy megmaradjunk annak, aminek születtünk: magyarnak. S ha a túlvilágon összefutnánk pár olyan magyarral, akik vérüket ontották nemzetü(n)k jobb sorsáért, ne kelljen lesütni a szemünket. Ezért fontos ez az ünnep, nem szabad elfelejtenünk, hány ezren ontották vérüket önért, érted, értem. A legkevesebb, amit megtehetünk, hogy nem felejtjük el, kik vagyunk.”

A megemlékezés végén közösen elénekeltük nemzeti imádságunkat, a Himnuszt, ezután a szeretetvendégség keretein belül, személyes gondolatainkat átadva egymásnak, kötetlenebbül folytattuk tovább az emlékezést.


Isten adja a következő nemzedékeknek a határokon túl (is), hogy a magyar történelem sorsfordító eseményeire való emlékezés, szíveket felforraló, identitásunkat erősítő alkalmak legyenek! S akkor valóban jöhet “minden más utána”...

 

 

 

 

 

 

Csöngedi Nikolett / Hannover

Színházi előadás

2017. november 18-án 19:00-tól tekinthette meg a nagyérdemű Tasnádi-Sáhy Péter: F.E.-Vallomások című monodrámáját, Firtos Edit a nagyváradi színház művésznőjének előadásában.

Az előadás megkezdése előtt bő fél órával érkeztek meg az első vendégek a hannoveri Waterlooplatz-nál lévő német-református templom aulájába. A már régóta várt előadásra közel harmincan jöttek el Hannover- és környékéről, hogy részesei legyenek egy nagyon meghitt, bensőséges vallomásnak. És bizton mondhatjuk, hogy szem nem maradt szárazon… Sem a meghatódottságtól, sem pedig a kedves történetektől amelyeket együtt élhettünk át F.E.-vel, a színésznővel. Történetét gyermekségétől kezdve napjainkig követhettük. Sóhajtoztunk az első szerelem perzselésétől, és együtt töröltük könnyünket a csalódás után. Elgondolkodtató, megható és megindító volt valakinek - még ha csak egy elképzelt személy is -, így az életébe tekintetni.

Az előadást követően közönségtalálkozóra volt lehetőség, ahol kérdéseinket tehettük fel mind a színésznőnek mind pedig az író-rendezőnek. A közös vacsora elfogyasztása után az est további részét is kellemes hangulat jellemezte.

Az esemény a Hannoveri Magyar Egyesület szervezésében valósult meg.

Bővebben...

Hannoveri Tánchétvége

Több hónapos szervezőmunka eredményeként, március utolsó hétvégéje, a magyar néptánc jegyében telt Hannoverben. A Hannoveri Magyar Egyesület mezőségi tánctanfolyamot és táncházat szervezett, a sok magyar és német érdeklődő nagy örömére.

Bővebben...

„Magyar követség” Hannoverben

Mintegy harminc ember hallgatta a Hannoveri Magyar Egyesület rendezvényén Dr. Karsai Katalint, a németországi magyar nagykövet helyettesét a város református templomában. A hamar kötetlen beszélgetéssé forduló eseményen gyakorlati kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők.

Bővebben...