Hannoveri Tánchétvége

Több hónapos szervezőmunka eredményeként, március utolsó hétvégéje, a magyar néptánc jegyében telt Hannoverben. A Hannoveri Magyar Egyesület mezőségi tánctanfolyamot és táncházat szervezett, a sok magyar és német érdeklődő nagy örömére.

Bővebben...

„Magyar követség” Hannoverben

Mintegy harminc ember hallgatta a Hannoveri Magyar Egyesület rendezvényén Dr. Karsai Katalint, a németországi magyar nagykövet helyettesét a város református templomában. A hamar kötetlen beszélgetéssé forduló eseményen gyakorlati kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők.

Bővebben...

Beszámoló a májusi családi napról

A májusi családi nap remekül sikerült! Az eső idén is elkerült bennünket, a hangulat pedig a megszokott módon remek és családias volt. A sok fotó mellett egy beszámoló is készült Nagymihály Zoltán jóvoltából:

"A Bernwardwiesén tartott rendezvényen mintegy száz ember fordult meg a nap folyamán, és életkortól függetlenül mindenki megtalálhatta a neki való foglalatosságot: a legfiatalabbaknak az ovisulisok által szervezett játékos sportvetélkedő, az idősebbeknek a szokásos, kötetlen focimeccs nyújthatott kellemes szórakozást. Aki pedig csak kedves – és talán ritkán látott – ismerősökkel szeretett volna néhány szót váltani, az is élvezhette a kellemes délutánt."

Bővebben...

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely Észak- németországi turnéja

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely egy olyan független színházi kezdeményezés, amely szellemi műhelyként teret kíván adni a fiatalok kortárs színházi kísérleteinek. A létrejövő előadásokon túl, a társulat célja a fiatalok színházon keresztül történő nevelése és megszólítása annak érdekében, hogy felelős emberként, értéket teremtő közösségekben keressék meg helyüket a társadalomban. 17 hazai és nemzetközi díjat tudnak magukénak, legutóbbi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály közösségi díja, amelyet az elmúlt évek kimagasló kulturális tevékenységéért kapott meg az Osonó csapata.

Az 1993-as alapítás óta a társulatnak 120 tagja volt, amelyből 35 személy maradt színházközelben. Összesen 14 saját bemutató készült, és két koprodukcióban létrejött előadás is született: az egyik a thaiföldi Moradokmai Színházi Központtal, a másik a budapesti Krétakörrel közösen. A színházműhely az előadások játszásán túl számos oktatási és szociális projektet is szervez, az ország határain belül, és nemzetközi szinten. 

A társulatot, amely idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját Fazakas Misi vezeti. Az ő munkáját segíti a csapat két felnőtt tagja: Mucha Oszkár és Daragics Bernadette. Ez a felnőtt-mag csapat minden kulturális projektben diákokkal működik együtt, így van ez a Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadás esetében is, amellyel március 13-án indultak el egy öthetes turnéra. Ennek keretén belül vendégszerepeltek Göttingenben, Hannoverben és Hamburgban is. A 7 országot és 16 helyszínt érintő turné apropója egy olaszországi fesztiválmeghívás volt. Március 15. és 22. között Castelnovo ne’ Montiban megrendezésre kerülő Teatro Lab Nemzetközi Színházi Fesztiválon a társulat elnyerte az Ezüstcsengő fesztivál-nagydíjat. A fesztivál utáni időszakra szervezte meg az Osonó a magyar közösségekkel és szervezetekkel karöltve a turné négyhetes folytatását. 

A tavaly nyáron megszervezett európai turné egyik állomása Hamburg volt. Már akkor megszületett Friedrich Annamáriával közösen az a terv, hogy az előadást a többi németországi magyar közösség számára is meg kellene mutatni. Így jutott most el az Osonó Hamburg mellett Göttingenbe és Hannoverbe is.

Részlet a társulat naplójából (a teljes változatot a www.osono.ro honlapon lehet elolvasni):

Bővebben...

Magyarul szólt az angyali üdvözlet a hannoveri karácsonyon

 

Hannoverben már novemberben beköszöntött a téli ünnepekre való lázas készülődés. A vasárnaponként tartott Ovi-Suli-ban a gyerekek a karácsonyi műsorra készültek, kicsik és még kisebbek az anyukákkal karácsonyi kekszet sütöttek, ünnepi mécsestartók, karácsonyi papírhópelyhek készültek, a nagymamák Luca napi ünnepről meséltek. Nagy volt a készülődés, hiszen idén a szokásosnál is korábban tartotottuk közös karácsonyi ünnepségünket, 2012-ben december 9-én ünnepelte a hannoveri magyar közösség a karácsonyt. Minden ünnepi fényben pompázott, a gyerekek ünnepi lázban égtek, és izgatott várakozással gyakorolták üdvözlő dalukat a Mikulásnak. Vajon eljön a Mikulás? - kérdezgették egymástól. Hiszen írtunk Neki levelet, kidíszítettük, megírtuk mikorra várjuk, és postára is adtunk, biztosan eljön! -biztatták a kicsiket a nagyobbak.

Bővebben...